Przygotowanie do badania USG jamy brzusznej, wykonywanego w trybie planowym, składa się z kilku elementów:

  • Pozostanie na czczo – ostatni posiłek należy zjeść najpóźniej 6-7 godzin  przed wykonaniem badania. Pozostanie na czczo jest warunkiem koniecznym do prawidłowego uwidocznienia pęcherzyka żółciowego, ponieważ po posiłku następuje  wydzielanie żółci i enzymów trawiennych, przyspiesza perystaltyka, a w świetle przewodu pokarmowego znajduje się treść oraz gazy utrudniające uzyskanie obrazów diagnostycznych. 
  • Zaprzestanie palenia tytoniu, żucia gumy i picia napojów smakowych przez okres ok. 6. godzin przed badaniem.
  • Picie jedynie niewielkich ilości niegazowanej wody.
  • Wypełnienie pęcherza moczowego – jego wyznacznikiem jest odczucie parcia.
  • Unikanie pokarmów wzdymających, takich jak na przykład kapusta czy groch przez 2-3 dni poprzedzające badanie. Ewentualnie można dzień przed badaniem do każdego głównego posiłku przyjmować lek Espumisan 3×2 kaps.