Przygotowanie do badania USG jamy brzusznej, wykonywanego w trybie planowym, składa się z kilku elementów:
- Pozostanie na czczo – ostatni posiłek należy zjeść najpóźniej 6-7 godzin przed wykonaniem badania. Pozostanie na czczo jest warunkiem koniecznym do prawidłowego uwidocznienia pęcherzyka żółciowego, ponieważ po posiłku następuje wydzielanie żółci i enzymów trawiennych, przyspiesza perystaltyka, a w świetle przewodu pokarmowego znajduje się treść oraz gazy utrudniające uzyskanie obrazów diagnostycznych.
- Zaprzestanie palenia tytoniu, żucia gumy i picia napojów smakowych przez okres ok. 6. godzin przed badaniem.
- Picie jedynie niewielkich ilości niegazowanej wody.
- Unikanie pokarmów wzdymających, takich jak na przykład kapusta czy groch przez 2-3 dni poprzedzające badanie. Ewentualnie można dzień przed badaniem do każdego głównego posiłku przyjmować lek Espumisan 3×2 kaps.